Sabtu, 16 Oktober 2010

:: SUP SAYUR ::

Bahan-bahan:

50gm lobak merah | hiris nipis bulat

80gm cendawan tiram | rendam dan potong kecil

1 paket jagung muda | dipotong serong

80gm bebola ikan | dibelah dua

1 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

Garam secukup rasa

Bahan perasa secukupnya

Air secukupnya

Hiasan:

Bawang goreng dan daun sup secukupnya

Cara memasak:

1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bawang yang dimayang halus tadi sehingga kekuning-kuningan.

2. Masukkan air, lobak merah dan jagung muda. Biarkan ia empuk seketika

3. Selepas itu masukkan cendawan tiram dan bebola ikan. Kacau rata.

4. Akhir sekali masukkan bahan perasa dan garam secukup rasa. Kacau.

5. Angkat dan hidangkan ketika ia masih panas.

Tiada ulasan:

:: SUP SAYUR ::

Bahan-bahan:

50gm lobak merah | hiris nipis bulat

80gm cendawan tiram | rendam dan potong kecil

1 paket jagung muda | dipotong serong

80gm bebola ikan | dibelah dua

1 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

Garam secukup rasa

Bahan perasa secukupnya

Air secukupnya

Hiasan:

Bawang goreng dan daun sup secukupnya

Cara memasak:

1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bawang yang dimayang halus tadi sehingga kekuning-kuningan.

2. Masukkan air, lobak merah dan jagung muda. Biarkan ia empuk seketika

3. Selepas itu masukkan cendawan tiram dan bebola ikan. Kacau rata.

4. Akhir sekali masukkan bahan perasa dan garam secukup rasa. Kacau.

5. Angkat dan hidangkan ketika ia masih panas.


>