Sabtu, 16 Oktober 2010

:: ACAR BUAH ::

Bahan-bahan: 100gm lobak 100gm timun 50gm jeruk limau 50gm jeruk pala 50gm jeruk bawang 5 biji bawang merah 5 ulas bawang putih 3 sudu makan bawang putih kisar 3 sudu makan bawang merah kisar 3cm halia muda | dihiris 2 batang kulit kayu manis 1 sudu teh bunga cengkih 3 biji bunga lawang 1 batang serai | diketuk 2 helai daun pandan | disimpul 5 sudu makan cili giling 4 sudu makan sos cili 3 sudu makan sos tomato 3 sudu makan tomato puri Bijan secukupnya Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis Cara memasak: 1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, serai dan daun pandan sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan cili giling dan tomato puri. Tumis sehingga garing. 3. Setelah itu masukkan sos cili dan sos tomato serta perasakan. Kacau rata dan masukkan air untuk dijadikan kuahnya. 4. Akhir sekali, masukkan bawang merah, bawang putih, sayur-sayuran dan buah-buah jeruk. Kacau sebati dan didihkan. Taburkan bijan dan siap untuk dimakan.

Tiada ulasan:

:: ACAR BUAH ::

Bahan-bahan: 100gm lobak 100gm timun 50gm jeruk limau 50gm jeruk pala 50gm jeruk bawang 5 biji bawang merah 5 ulas bawang putih 3 sudu makan bawang putih kisar 3 sudu makan bawang merah kisar 3cm halia muda | dihiris 2 batang kulit kayu manis 1 sudu teh bunga cengkih 3 biji bunga lawang 1 batang serai | diketuk 2 helai daun pandan | disimpul 5 sudu makan cili giling 4 sudu makan sos cili 3 sudu makan sos tomato 3 sudu makan tomato puri Bijan secukupnya Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis Cara memasak: 1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, serai dan daun pandan sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan cili giling dan tomato puri. Tumis sehingga garing. 3. Setelah itu masukkan sos cili dan sos tomato serta perasakan. Kacau rata dan masukkan air untuk dijadikan kuahnya. 4. Akhir sekali, masukkan bawang merah, bawang putih, sayur-sayuran dan buah-buah jeruk. Kacau sebati dan didihkan. Taburkan bijan dan siap untuk dimakan.

>