Sabtu, 26 Februari 2011

BAHAGIA

Kebahagiaan adalah hak setiap insan. Oleh itu kita sebagai insan perlu menjemput kebahagiaan itu agar ianya hadir ke dalam hidup kita. Seiring dengan itu tentu ada satu tanggungjawab yang sangat mustahak untuk dilakukan agar kebahagiaan itu benar-benar kekal untuk kita miliki. Dan tanggung jawab bagi mereka yang inginkan kebahagiaan adalah membahagiakan orang lain. Maka orang yang tidak mahu menunda kebahagiaan dirinya, harus mendahulukan kebahagiaan orang lain agar diri sendiri pun bahagia. Marilah kita terima dengan ikhlas, bahawa kebahagiaan adalah masalah keputusan. Hidup yang berbahagia adalah untaian dari keputusan-keputusan untuk berbahagia, dari satu masa ke masa yang lain. Kita harus segera memutuskan untuk berbahagia, dan keputusan itu harus tegas. Kerana keputusan yang baik adalah keputusan berpendirian. Setelah kita putuskan untuk berbahagia, maka semua fikiran, perasaan dan tindakan kita akan terfokus kepada perkara-perkara yang membahagiakan. Tegaslah untuk memutuskan bahawa :
“Waktu terbaik untuk berbahagia adalah SEKARANG”.“ Tempat terbaik untuk berbahagia adalah DISINI”. Dan “cara terbaik untuk berbahagia adalah membahagiakan orang lain”.
Jika kita belum mampu merasa bahagia, marilah kita hidup dengan cara yang menjadikan kita layak untuk berbahagia. Perasaan kita ditentukan oleh apa yang kita kerjakan dan apa yang kita hindari. Maka jangan hindari fikiran yang baik, jangan hindari perasaan yang baik dan yang penting sekali jangan hindari tindakan yang baik. Perlu diingat bahawa “Orang yang hidup hanya untuk dirinya sendiri, akan lebih mudah merasa sedih dan tidak berguna”. Oleh kerana itu, berusahalah untuk menjadi sebab bagi kebahagiaan. “Tujuan hidup kita adalah menjadi sebab bagi kebahagiaan, bagi diri-sendiri dan bagi orang lain”. Marilah kita hidup untuk membahagiakan sebanyak mungkin orang lain. Mudah-mudahan kita akan dijauhkan dari kesedihan dan kita akan dimudahkan untuk mendapatkan kebahagiaan di dunia dan akhirat
KATA TERINDAH
Kata yang paling indah di bibir umat manusia adalah kata 'Ibu', dan panggilan paling indah adalah 'Ibuku'. Ini adalah kata penuh harapan dan cinta, kata manis dan baik yang keluar dari kedalaman hati.
SAHABAT SEJATI
Tidak ada sahabat sejati yang ada hanya kepentingan.
PERSAHABATAN
Persahabatan itu adalah tanggungjawaban yang manis, bukannya peluang.
SULUH HIDUP
Tuhan telah memasang suluh dalam hati kita yang menyinarkan pengetahuan dan keindahan; berdosalah mereka yang mematikan suluh itu dan menguburkannya ke dalam abu.
PENYAIR
Penyair adalah orang yang tidak bahagia, kerana betapa pun tinggi jiwa mereka, mereka tetap diselubungi airmata. Penyair adalah adunan kegembiraan dan kepedihan dan ketakjuban, dengan sedikit kamus. Penyair adalah raja yang tak bertakhta, yang duduk di dalam abu istananya dan cuba membangun khayalan daripada abu itu. Penyair adalah burung yang membawa keajaiban. Dia lari dari kerajaan syurga lalu tiba di dunia ini untuk berkicau semerdu-merdunya dengan suara bergetar. Bila kita tidak memahaminya dengan cinta di hati, dia akan kembali mengepakkan sayapnya lalu terbang kembali ke negeri asalnya.
SUARA KEHIDUPANKU
Suara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu; tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu.
KEINDAHAN KEHIDUPAN
Keindahan adalah kehidupan itu sendiri saat ia membuka tabir penutup wajahnya. Dan kalian adalah kehidupannya itu, kalianlah cadar itu. Keindahan adalah keabadian yag termangu di depan cermin. Dan kalian adalah keabadian itu, kalianlah cermin itu.
PERPISAHAN
Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan - seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran.
RUMAH
Rumahmu tak akan menjadi sebuah sangkar, melainkan tiang utama sebuah kapal layar.
PUISI
Puisi bukanlah pendapat yang dinyatakan. Ia adalah lagu yang muncul daripada luka yang berdarah atau mulut yang tersenyum.
NILAI
Nilai dari seseorang itu di tentukan dari keberaniannya memikul tanggungjawab, mencintai hidup dan pekerjaannya.
PENDERITAAN
Penderitaan yang menyakitkan adalah koyaknya kulit pembungkus kesedaran- seperti pecahnya kulit buah supaya intinya terbuka merekah bagi sinar matahari yang tercurah. Kalian memiliki takdir kepastian untuk merasakan penderitaan dan kepedihan. Jika hati kalian masih tergetar oleh rasa takjub menyaksikan keajaiban yang terjadi dalam kehidupan, maka pedihnya penderitaan tidak kalah menakjubkan daripada kesenangan. Banyak di antara yang kalian menderita adalah pilihan kalian sendiri - ubat pahit kehidupan agar manusia sembuh dari luka hati dan penyakit jiwa. Percayalah tabib kehidupan dan teguk habis ramuan pahit itu dengan cekal dan tanpa bicara.
SAHABAT
Sahabat adalah keperluan jiwa yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau subur dengan penuh rasa terima kasih. Dan dia pulalah naungan dan pendianganmu. Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa memerlukan kedamaian.
SIKAP MANUSIA
Jauhkan aku dari manusia yang tidak mahu menyatakan kebenaran kecuali jika ia berniat menyakiti hati, dan dari manusia yang bersikap baik tapi berniat buruk, dan dari manusia yang mendapatkan penghargaan dengan jalan memperlihatkan kesalahan orang lain.
DUA HATI
Orang yang berjiwa besar memiliki dua hati; satu hati menangis dan yang satu lagi bersabar.
HUTANG KEHIDUPAN
Periksalah buku kenanganmu semalam, dan engkau akan tahu bahwa engkau masih berhutang kepada manusia dan kehidupan.
INSPIRASI
Inspirasi akan selalu bernyanyi; kerana inspirasi tidak pernah menjelaskan.
POHON
Pohon adalah syair yang ditulis bumi pada langit. Kita tebang pohon itu dan menjadikannya kertas, dan di atasnya kita tulis kehampaan kita.
FALSAFAH HIDUP
Hidup adalah kegelapan jika tanpa hasrat dan keinginan. Dan semua hasrat -keinginan adalah buta, jika tidak disertai pengetahuan . Dan pengetahuan adalah hampa jika tidak diikuti pelajaran. Dan setiap pelajaran akan sia-sia jika tidak disertai cinta.
KERJA
Bekerja dengan rasa cinta, bererti menyatukan diri dengan diri kalian sendiri, dengan diri orang lain dan kepada Tuhan. Tapi bagaimanakah bekerja dengan rasa cinta itu ? Bagaikan menenun kain dengan benang yang ditarik dari jantungmu, seolah-olah kekasihmu yang akan memakainya kelak.
LAGU GEMBIRA
Alangkah mulianya hati yang sedih tetapi dapat menyanyikan lagu kegembiraan bersama hati-hati yang gembira.
KEBEBASAN
Ada orang mengatakan padaku, "Jika engkau melihat ada hamba tertidur, jangan dibangunkan, barangkali ia sedang bermimpi akan kebebasan." Kujawab,"Jika engkau melihat ada hamba tertidur, bangunkan dia dan ajaklah berbicara tentang kebebasan."
ORANG TERPUJI
Sungguh terpuji orang yang malu bila menerima pujian, dan tetap diam bila tertimpa fitnah.
BERJALAN SEIRINGAN
Aku akan berjalan bersama mereka yang berjalan. Kerana aku tidak akan berdiri diam sebagai penonton yang menyaksikan perarakan berlalu.
DOA
Doa adalah lagu hati yang membimbing ke arah singgahsana Tuhan meskipun ditingkah oleh suara ribuan orang yang sedang meratap.
PENYIKSAAN
Penyiksaan tidak membuat manusia tak bersalah jadi menderita: penindasan pun tak dapat menghancurkan manusia yang berada di pihak Kebenaran: Socrates tersenyum ketika disuruh minum racun, dan Stephen tersenyum ketika dihujani dengan lemparan batu. Yang benar-benar menyakitkan hati ialah kesedaran kita yang menentang penyiksaan dan penindasan itu, dan terasa pedih bila kita mengkhianatinya.
KATA-KATA
Kata-kata tidak mengenal waktu. Kamu harus mengucapkannya atau menuliskannya dengan menyedari akan keabadiannya.
BICARA WANITA
Bila dua orang wanita berbicara, mereka tidak mengatakan apa-apa; tetapi jika seorang saja yang berbicara, dia akan membuka semua tabir kehidupannya.
KESEDARAN
Aku tidak mengetahui kebenaran mutlak. Tetapi aku menyedari kebodohanku itu, dan di situlah terletak kehormatan dan pahalaku.
ILMU DAN AGAMA
Ilmu dan agama itu selalu sepakat, tetapi ilmu dan iman selalu bertengkar.
NILAI BURUK
Alangkah buruknya nilai kasih sayang yang meletakkan batu di satu sisi bangunan dan menghancurkan dinding di sisi lainnya.
MENUAI CINTA
Manusia tidak dapat menuai cinta sampai dia merasakan perpisahan yang menyedihkan, dan yang mampu membuka fikirannya, merasakan kesabaran yang pahit dan kesulitan yang menyedihkan.
KEHIDUPAN
Sebab kehidupan tidak berjalan mundur, pun tidak tenggelam di masa lampau.
KERJA Kerja adalah wujud nyata cinta. Bila kita tidak dapat bekerja dengan kecintaan, tapi hanya dengan kebencian, lebih baik tinggalkan pekerjaan itu. Lalu, duduklah di gerbang rumah ibadat dan terimalah derma dari mereka yang bekerja dengan penuh suka cita.
SELAMATKAN AKU
Selamatkan aku dari dia yang tidak mengatakan kebenaran kecuali kalau kebenaran itu menyakiti; dan dari orang yang berperilaku baik tetapi berniat buruk; dan dari dia yang memperoleh nilai dirinya dengan mencela orang lain.
CINTA
Salahlah bagi orang yang mengira bahwa cinta itu datang kerana pergaulan yang lama dan rayuan yang terus menerus. Cinta adalah tunas pesona jiwa, dan jika tunas ini tak tercipta dalam sesaat, ia takkan tercipta bertahun-tahun atau bahkan abad.
CINTA
Ketika cinta memanggilmu maka dekatilah dia walau jalannya terjal berliku, jika cinta memelukmu maka dakaplah ia walau pedang di sela-sela sayapnya melukaimu.
CINTA
Cinta tidak menyedari kedalamannya dan terasa pada saat perpisahan pun tiba. Dan saat tangan laki-laki menyentuh tangan seorang perempuan mereka berdua telah menyentuh hati keabadian.
CINTA
Cinta adalah satu-satunya kebebasan di dunia kerana cinta itu membangkitkan semangat- hukum-hukum kemanusiaan dan gejala alami pun tak mampu mengubah perjalanannya.
CINTA
Jika cinta tidak dapat mengembalikan engkau kepadaku dalam kehidupan ini, pastilah cinta akan menyatukan kita dalam kehidupan yang akan datang
ATAS NAMA CINTA
Jangan kaukira cinta datang dari keakraban yang lama dan pendekatan yang tekun. Cinta adalah kesesuaian jiwa dan jika itu tak pernah ada, cinta tak akan pernah tercipta dalam hitungan tahun bahkan abad.
CINTA YANG BERLALU
Cinta berlalu di depan kita, terbalut dalam kerendahan hati;tetapi kita lari daripadanya dalam ketakutan, atau bersembunyi di dalam kegelapan; atau yang lain mengejarnya, untuk berbuat jahat atas namanya.
CINTA LELAKI
Setiap lelaki mencintai dua orang perempuan, yang pertama adalah imaginasinya dan yang kedua adalah yang belum dilahirkan.
TAKDIR CINTA
Aku mencintaimu kekasihku, sebelum kita berdekatan, sejak pertama kulihat engkau. Aku tahu ini adalah takdir. Kita akan selalu bersama dan tidak akan ada yang memisahkan kita.
CINTA PERTAMA
Setiap orang muda pasti teringat cinta pertamanya dan mencuba menangkap kembali hari-hari asing itu, yang kenangannya mengubah perasaan direlung hatinya dan membuatnya begitu bahagia di sebalik kepahitan yang penuh misteri.
LAFAZ CINTA
Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu... Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada.
LAFAZ CINTA
Jangan menangis, Kekasihku... Janganlah menangis dan berbahagialah, kerana kita diikat bersama dalam cinta. Hanya dengan cinta yang indah... kita dapat bertahan terhadap derita kemiskinan, pahitnya kesedihan, dan duka perpisahan.
KALIMAH CINTA
Apa yang telah kucintai laksana seorang anak yang tak henti-hentinya aku mencintai... Dan, apa yang kucintai kini... akan kucintai sampai akhir hidupku, kerana cinta ialah semua yang dapat kucapai... dan tak ada yang akan mencabut diriku dari padanya.
CINTA DAN AIRMATA
Cinta yang dibasuh oleh airmata akan tetap murni dan indah sentiasa.
WANITA
Seorang wanita telah dilengkapi oleh Tuhan dengan keindahan jiwa dan raga adalah suatau kebenaran, yang sekaligus nyata dan maya, yang hanya bisa kita fahami dengan cinta kasih, dan hanya bisa kita sentuh dengan kebajikan.
BANGSA
Manusia terbahagi dalam bangsa, negara dan segala perbatasan. Tanah airku adalah alam semesta. Aku warganegara dunia kemanusiaan.
KESENANGAN
Kesenangan adalah kesedihan yang terbuka bekasnya. Tawa dan airmata datang dari sumber yang sama. Semakin dalam kesedihan menggoreskan luka ke dalam jiwa semakin mampu sang jiwa menampung kebahagiaan.
WARISAN
Manusia yang memperoleh kekayaannya oleh kerana warisan, membangun istananya dengan yang orang-orang miskin yang lemah.
RESAH HATI
Jika manusia kehilangan sahabatnya, dia akan melihat sekitarnya dan akan melihat sahabat-sahabatnya datang dan menghiburkannya. Akan tetapi apabila hati manusia kehilangan kedamaiannya, dimanakah dia akan menemukannya, bagaimanakah dia akan bisa memperolehinya kembali?
JIWA
Tubuh mempunyai keinginan yang tidak kita ketahui. Mereka dipisahkan kerana alasan duniawi dan dipisahkan di hujung bumi. Namun jiwa tetap ada di tangan cinta... terus hidup... sampai kematian datang dan menyeret mereka kepada Tuhan.
LUAHAN
Setitiss airmata menyatukanku dengan mereka yang patah hati; seulas senyum menjadi sebuah tanda kebahagiaanku dalam kewujudan... Aku merasa lebih baik jika aku mati dalam hasrat dan kerinduan... dari aku hidup menjemukan dan putus asa.
LAGU KEINDAHAN
Jika kamu menyanyikan lagu tentang keindahan, walau sendirian di puncak gurun, kamu akan didengari.
DIRI
Dirimu terdiri dari dua; satu membayangkan ia mengetahui dirinya dan yang satu lagi membayangkan bahawa orang lain mengetahui ia.
TEMAN MENANGIS
Kamu mungkin akan melupakan orang yang tertawa denganmu, tetapi tidak mungkin melupakan orang yang pernah menangis denganmu.
PEMAHAMAN DIRI
Orang-orang berkata, jika ada yang dapat memahami dirinya sendiri, ia akan dapat memahami semua orang. Tapi aku berkata, jika ada yang mencintai orang lain, ia dapat mempelajari sesuatu tentang dirinya sendiri.
HATI LELAKI
Ramai wanita yang meminjam hati laki-laki; tapi sangat sedikit yang mampu memilikinya. PENULIS
Kebanyakan penulis menampal fikiran-fikiran mereka yang tidak karuan dengan bahan tampalan daripada kamus.
HARTA BENDA
Harta benda yang tak punya batas, membunuh manusia perlahan dengan kepuasan yang berbisa. Kasih sayang membangunkannya dan pedih peri nestapa membuka jiwanya.
OBOR HATI
Tuhan telah menyalakan obor dalam hatimu yang memancarkan cahaya pengetahuan dan keindahan; sungguh berdosa jika kita memadamkannya dan mencampakkannya dalam abu.
KESEPIAN
Kesepianku lahir ketika orang-orang memuji kelemahan-kelemahanku yang ramah dan menyalahkan kebajikan-kebajikanku yang pendiam.
KEABADIAN PANTAI
Aku berjalan selalu di pantai ini. Antara pasir dan buih, Air pasang bakal menghapus jejakku. Dan angin kencang menyembur hilang buih putih. Namun lautan dan pantai akan tinggal abadi.
MEMAHAMI TEMAN
Jika kamu tidak memahami teman kamu dalam semua keadaan, maka kamu tidak akan pernah memahaminya sampai bila-bila.
MANUSIA SAMA
Jika di dunia ini ada dua orang yang sama, maka dunia tidak akan cukup besar untuk menampung mereka.
MENCINTAI
Kekuatan untuk mencintai adalah anugerah terbesar yang diberikan Tuhan kepada manusia, sebab kekuatan itu tidak akan pernah direnggut dari manusia penuh berkat yang mencinta.
CERMIN DIRI
Ketika aku berdiri bagaikan sebuah cermin jernih di hadapanmu, kamu memandang ke dalam diriku dan melihat bayanganmu. Kemudian kamu berkata, "Aku cinta kamu." Tetapi sebenarnya, kamu mencintai dirimu dalam diriku.
KEBIJAKSANAAN
Kebijaksanaan tidak lagi merupakan kebijaksanaan apabila ia menjadi terlalu angkuh untuk menangis, terlalu serius untuk tertawa, dan terlalu egois untuk melihat yang lain kecuali dirinya sendiri.
KEBENARAN
Diperlukan dua orang untuk menemui kebenaran; satu untuk mengucapkannya dan satu lagi untuk memahaminya.
NYANYIAN PANTAI
Apakah nyanyian laut berakhir di pantai atau dalam hati-hati mereka yang mendengarnya?

KATA-KATA HIKMAH

1. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka)
2. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle )
3. Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle )
4. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman )
5. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.(Hamka)
6. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka )
7. Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka)
8. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali)
9. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal, bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka)
10. Di dalam medan hidup, ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka)
11. Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan.( Hamka )
12. Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka)
13. Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka)

FALSAFAH

1. Hidup terbina antara pahit dan manis. Kalau selalu sahaja pahit, hati akan menjadi rawan dan kalau sentiasa manis hati akan menjadi bosan " [Hamka] 2. Mimpi tidak akan menjadi kenyataan jika kita asyik tidur. 3. Rumah tanpa buku umpama bilik tanpa tingkap. 4. Jangan cuba mengajar tuhan dengan mempersoalkan setiap kejadian dalam hidup ini kerana tuhan tidak pernah minta diajar ketika menciptakan Nabi Adam Dan Hawa. 5. Doa itu tajam.. lebih tajam dari mata pisau belati. Sebab itu kadang-kadang doa itu penghancur kepada hidup orang lain kalau disalahguna.. 6. Alangkah rendahnya maruah diri jika seseorang itu meraih kejayaan dengan memperlihatkan kesalahan dan kelemahan orang lain. 7. Ada beberapa orang yang tentunya tidak diragukJustify Fullan cintanya dan tidak akan sesekali melepaskan cinta terhadap kita. Mereka adalah keluarga kita terutamanya ibu dan ayah. Tidak kira dalam keadaan susah atau senang, merekalah yang sentiasa setia di sisi kita. 8. Semakin banyak anda memahami tentang erti kehidupan, semakin tinggi semangat anda untuk melalui kenyataan hidup ini dengan seribu impian. 9. Orang kaya selalu lupa pada tuhan, orang miskin pula selalu jauh dari tuhan, orang sihat pula selalu tinggalkan tuhan dan orang sakit pula selalu berputus asa pada tuhan.. 10. Jangan bagi saya ikan tapi tunjuk saya cara bagaimana mahu mendapatkan ikan supaya saya boleh hidup tanpa membebankan orang lain.
1. Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.
2. Banyak bangsa di dunia ini telah merdeka tapi hakikatnya fikiran mereka masih terbelenggu dalam penjara diri.
3. Jadilah diri sendiri dalam hidup ini kerana kita akan menghadapi ujian hidup yang berbeza dengan orang lain. Tembok di hadapan kita tidak sama tinggi dan rendahnya dengan orang lain. Mereka di laluan mereka dan kita di laluan kita. Mungkin halangan di hadapan mudah bagi mereka tapi mungkin sukar bagi kita atau mungkin sukar buat mereka tapi mungkin mudah bagi kita.
4. Orang yang sabar untuk menunaikan ibadat dan sabar meninggalkan maksiat adalah orang yang mempunyai akhlak luar biasa dan mereka inilah yang akhirnya berjaya walaupun dihalang dan ditentang.
5. 'A PESSIMIST is one who makes diffculties of his opportunities and an OPTIMIST is one who makes opportunities of his difficulties'.

MOTIVASI DIRI

Ramai orang menyalahkan takdir kerana dilahirkan dalam keadaan keadaan serba kekurangan. Ada juga orang yang menyerah begitu sahaja tanpa membuat sebarang usaha untuk mengubah nasib hidup. Saya ingin berkongsi satu ungkapan yang cukup
memberikan saya motivasi dan inspirasi untuk terus berusaha lagi memperbaiki keadaan hidup ini. "Jika seseorang itu dilahirkan sebagai seorang yang miskin itu sudahnya nasibnya, tapi jika seseorang itu miskin ketika tuanya itu bukan nasib tapi pilihan hidupnya sendiri." Janganlah terlalu bersedih kerana perjalanan hidup anda lebih sukar berbanding dengan orang lain. Walaupun jalan yang kita tempuhi berbeza, namun destinasi akhir kita semua adalah sama kerana akhirnya kita semua akan menghadap Sang Pencipta. Oleh itu teguhkan hati dan bersabarlah. Kuatkan semangat untuk menempuhi hari-hari yang mendatang. Beranikanlah diri menghadapi hidup ini. Jangan berputus asa dengan rahmat yang Maha Esa. Teruskan usaha untuk memperbaiki hidup ini dan jangan berhenti sehingga yang baik itu menjadi yang lebih baik..

BENAR

Bumi ini adalah persinggahan dan kita pula adalah musafir yang menumpang sekejap. Perjalanan hidup ini tidak semudah yang disangkakan kerana ia penuh dengan ujian tidak disangka-sangka. Antara hidup dan mati, insan tidak punya pilihan kerana kedua-duanya perlu dilalui. Tiada istilah syurga dunia melainkan di dalamnya ada neraka dunia. Manusia datang dan pergi di dunia ini kerana masa tidak pernah bertangguh untuk menjemput. Janganlah mencintai dunia ini kerana ia terlalu rapuh untuk dimiliki. Jagalah imanmu kerana itulah satu-satunya harta paling berharga yang akan engkau bawa mati. Tiada manusia yang benar-benar kaya melainkan semuanya hanya meminjam sekejap. Dunia ini umpama lautan, sesiapa yang lalai akan tenggelam.

SEKADAR PERKONGSIAN

Bumi ini adalah persinggahan dan kita pula adalah musafir yang menumpang sekejap. Perjalanan hidup ini tidak semudah yang disangkakan kerana ia penuh dengan ujian tidak disangka-sangka. Antara hidup dan mati, insan tidak punya pilihan kerana kedua-duanya perlu dilalui. Tiada istilah syurga dunia melainkan di dalamnya ada neraka dunia. Manusia datang dan pergi di dunia ini kerana masa tidak pernah bertangguh untuk menjemput. Janganlah mencintai dunia ini kerana ia terlalu rapuh untuk dimiliki. Jagalah imanmu kerana itulah satu-satunya harta paling berharga yang akan engkau bawa mati. Tiada manusia yang benar-benar kaya melainkan semuanya hanya meminjam sekejap. Dunia ini umpama lautan, sesiapa yang lalai akan tenggelam.

FOKUS KUNCI KEPADA KEJAYAAN

Dalam hal mengejar cita-cita dan impian, tumpuan kita sering diganggu oleh perkara-perkara yang tidak dijangka. Kadang-kadang gangguan itu menyebabkan kita lupa kepada matlamat utama yang ingin dicapai. Sering juga gangguan-gangguan tidak terjangka itu mematahkan semangat kita untuk terus berusaha mencapai impian. Apapun gangguan yang menghalangi jalan kita untuk menuju ke arah kejayaan, itu bukanlah masalah utama yang menyebabkan kita gagal untuk mencapai impian hidup. Sebenarnya masalah utama yang kita sering hadapi adalah hilang tumpuan untuk mencapai harapan dan impian hidup. Ramai orang begitu bersemangat untuk memulakan sesuatu usaha tetapi hanya sedikit yang berjaya menyelesaikan usaha itu dan menikmati hasilnya. Sebabnya hanya satu iaitu terlalu sedikit orang yang benar-benar fokus dalam sesuatu usaha. Tahu kenapa? Ini kerana hanya orang yang berjiwa besar dan kuat sahaja yang selalunya fokus di dalam hidup. Tidak hairanlah apabila kita bertanya tentang rahsia kejayaan orang-orang yang hebat, mereka akan menjawab fokus itulah kunci kepada kejayaan mereka.

BE HAPPY

We need to fun but there is a limit..
If you follow all rules you will lost some funs in this life...
Always be happy because this life is short..
Some people happy because they do something bad and some people happy because they do something good..
I am happy because I love this life..
Make other people happy and you will get your happiness...
Just smile everyday and it will makes you happy.

Jumaat, 25 Februari 2011

RAJA CATUR DUNIA YANG BARU

Baru-baru ini, Federasi Catur Antarabangsa mengeluarkan daftar terbaru bagi 100 pecatur terbaik dunia. Siapa agaknya yang menjadi pemain catur tempat pertama dunia sekarang? Bukan Viswanathan Anand (40), bintang catur dari India. Dia ‘hanya' menduduki ranking ke 3 dunia. Bukan pula Veselin Topalov (34), pecatur kebanggan Bulgaria, yang duduk di ranking ke 2. Raja catur dunia terbaru adalah Magnus Carlsen, anak muda yang berasal Norway, yang baru berusia 19 tahun. "Si Anak Ajaib", demikian gelarannya, adalah pecatur termuda dalam sejarah, yang mampu menduduki tempat pertama dunia. Ratingnya pada masa ini adalah 2.810, selisih lima poin dari Topalov, dan 20 poin dari Anand. Luar biasa! Carlsen mulai bermain catur pada usia 8 tahun. Pada masa itu, dia bermain melawan kakak perempuannya. Hanya dalam waktu beberapa minggu Carlsen sudah boleh mengalahkan kakaknya. Setahun kemudian Carlsen secara rutin mampu mengalahkan ayahnya, seorang anggota klub catur di Norway. Kejutan besar dilakukan Carlsen pada usia 13 tahun. Ia berjaya mengalahkan juara dunia Anatoly Karpov dalam pertandingan bermain catur cepat. Carlsen juga membuat orang terpukau kerana mampu memaksa bintang catur Gary Kasparov bermain cepat. Tak lama kemudian, dia sudah bergelar GM (grandmaster), gelar tertinggi dalam dunia catu

Burj Khalifa/Menara Khalifah

United Emirat Arab secara merasmikan Burj Khalifa/Menara Khalifah (sebelumnya dikenal dengan nama Burj Dubai/Menara Dubai), pada akhir tahun lalu. Bentuknya unik, seperti jarum yang menjulang tinggi. Ia megah"mencakar" langit mengalahkan bangunan-bangunan unik yang ada di dunia pada masa kini. Percikan bunga api dan deretan lampu warna-warni memeriahkan pesta hari pembukaannya.
Pada waktu dan tempat yang sama, warga Dubai juga melangsungkan pesta peringatan hari naik tahtanya Sheikh Mohammed Bin Rashed al-Maktoum di Emirat Dubai sejak tahun 2006.
Bangunan ini memang layak digelar luar biasa. Burj Khalifa memiliki ketinggian 828 meter. Ia punya 160 lantai (terbagi kepada ruang pejabat dan penginapan mewah). Ia juga mempunyai 57 buah lift dengan kecepatannya yang mencapai 64 kilometer sejam. Sementara, luas keseluruhan bangunan ini mencapai 330.000 meter persegi. Kos pembinaan bangunan ini adalah 20 juta dollar AS.
Dubai merupakan sebuah desa nelayan di masa lalu. Sekarang, wilayah itu diakui masyarakat dunia sebagai negara yang ulung dan berani dalam melaksanakan mimpi-mimpi besar

TAHNIAH SMK.KOTA MARUDU - Sekolah Terbaik STPM Kategori Sekolah Luar Bandar

Tahniah Adik Syivero Patrick
Senarai Top 13 STPM 2010 SMK Kota Marudu
Kejayaan adik Syivero Patrick merupakan kejayaan semua yang terlibat. Pihak sekolah amat berterima kasih kepada Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah, PIBG dan Pejabat Parlimen dan Adun yang sentiasa memberi sokongan. Kejayaan ini menunjukkan VISI sekolah telah pun tercapai iaitu menjadi sekolah cemerlang pada tahun 2011.

BAHAGIA

Kebahagiaan adalah hak setiap insan. Oleh itu kita sebagai insan perlu menjemput kebahagiaan itu agar ianya hadir ke dalam hidup kita. Seiring dengan itu tentu ada satu tanggungjawab yang sangat mustahak untuk dilakukan agar kebahagiaan itu benar-benar kekal untuk kita miliki. Dan tanggung jawab bagi mereka yang inginkan kebahagiaan adalah membahagiakan orang lain. Maka orang yang tidak mahu menunda kebahagiaan dirinya, harus mendahulukan kebahagiaan orang lain agar diri sendiri pun bahagia. Marilah kita terima dengan ikhlas, bahawa kebahagiaan adalah masalah keputusan. Hidup yang berbahagia adalah untaian dari keputusan-keputusan untuk berbahagia, dari satu masa ke masa yang lain. Kita harus segera memutuskan untuk berbahagia, dan keputusan itu harus tegas. Kerana keputusan yang baik adalah keputusan berpendirian. Setelah kita putuskan untuk berbahagia, maka semua fikiran, perasaan dan tindakan kita akan terfokus kepada perkara-perkara yang membahagiakan. Tegaslah untuk memutuskan bahawa :
“Waktu terbaik untuk berbahagia adalah SEKARANG”.“ Tempat terbaik untuk berbahagia adalah DISINI”. Dan “cara terbaik untuk berbahagia adalah membahagiakan orang lain”.
Jika kita belum mampu merasa bahagia, marilah kita hidup dengan cara yang menjadikan kita layak untuk berbahagia. Perasaan kita ditentukan oleh apa yang kita kerjakan dan apa yang kita hindari. Maka jangan hindari fikiran yang baik, jangan hindari perasaan yang baik dan yang penting sekali jangan hindari tindakan yang baik. Perlu diingat bahawa “Orang yang hidup hanya untuk dirinya sendiri, akan lebih mudah merasa sedih dan tidak berguna”. Oleh kerana itu, berusahalah untuk menjadi sebab bagi kebahagiaan. “Tujuan hidup kita adalah menjadi sebab bagi kebahagiaan, bagi diri-sendiri dan bagi orang lain”. Marilah kita hidup untuk membahagiakan sebanyak mungkin orang lain. Mudah-mudahan kita akan dijauhkan dari kesedihan dan kita akan dimudahkan untuk mendapatkan kebahagiaan di dunia dan akhirat
KATA TERINDAH
Kata yang paling indah di bibir umat manusia adalah kata 'Ibu', dan panggilan paling indah adalah 'Ibuku'. Ini adalah kata penuh harapan dan cinta, kata manis dan baik yang keluar dari kedalaman hati.
SAHABAT SEJATI
Tidak ada sahabat sejati yang ada hanya kepentingan.
PERSAHABATAN
Persahabatan itu adalah tanggungjawaban yang manis, bukannya peluang.
SULUH HIDUP
Tuhan telah memasang suluh dalam hati kita yang menyinarkan pengetahuan dan keindahan; berdosalah mereka yang mematikan suluh itu dan menguburkannya ke dalam abu.
PENYAIR
Penyair adalah orang yang tidak bahagia, kerana betapa pun tinggi jiwa mereka, mereka tetap diselubungi airmata. Penyair adalah adunan kegembiraan dan kepedihan dan ketakjuban, dengan sedikit kamus. Penyair adalah raja yang tak bertakhta, yang duduk di dalam abu istananya dan cuba membangun khayalan daripada abu itu. Penyair adalah burung yang membawa keajaiban. Dia lari dari kerajaan syurga lalu tiba di dunia ini untuk berkicau semerdu-merdunya dengan suara bergetar. Bila kita tidak memahaminya dengan cinta di hati, dia akan kembali mengepakkan sayapnya lalu terbang kembali ke negeri asalnya.
SUARA KEHIDUPANKU
Suara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu; tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu.
KEINDAHAN KEHIDUPAN
Keindahan adalah kehidupan itu sendiri saat ia membuka tabir penutup wajahnya. Dan kalian adalah kehidupannya itu, kalianlah cadar itu. Keindahan adalah keabadian yag termangu di depan cermin. Dan kalian adalah keabadian itu, kalianlah cermin itu.
PERPISAHAN
Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan - seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran.
RUMAH
Rumahmu tak akan menjadi sebuah sangkar, melainkan tiang utama sebuah kapal layar.
PUISI
Puisi bukanlah pendapat yang dinyatakan. Ia adalah lagu yang muncul daripada luka yang berdarah atau mulut yang tersenyum.
NILAI
Nilai dari seseorang itu di tentukan dari keberaniannya memikul tanggungjawab, mencintai hidup dan pekerjaannya.
PENDERITAAN
Penderitaan yang menyakitkan adalah koyaknya kulit pembungkus kesedaran- seperti pecahnya kulit buah supaya intinya terbuka merekah bagi sinar matahari yang tercurah. Kalian memiliki takdir kepastian untuk merasakan penderitaan dan kepedihan. Jika hati kalian masih tergetar oleh rasa takjub menyaksikan keajaiban yang terjadi dalam kehidupan, maka pedihnya penderitaan tidak kalah menakjubkan daripada kesenangan. Banyak di antara yang kalian menderita adalah pilihan kalian sendiri - ubat pahit kehidupan agar manusia sembuh dari luka hati dan penyakit jiwa. Percayalah tabib kehidupan dan teguk habis ramuan pahit itu dengan cekal dan tanpa bicara.
SAHABAT
Sahabat adalah keperluan jiwa yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau subur dengan penuh rasa terima kasih. Dan dia pulalah naungan dan pendianganmu. Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa memerlukan kedamaian.
SIKAP MANUSIA
Jauhkan aku dari manusia yang tidak mahu menyatakan kebenaran kecuali jika ia berniat menyakiti hati, dan dari manusia yang bersikap baik tapi berniat buruk, dan dari manusia yang mendapatkan penghargaan dengan jalan memperlihatkan kesalahan orang lain.
DUA HATI
Orang yang berjiwa besar memiliki dua hati; satu hati menangis dan yang satu lagi bersabar.
HUTANG KEHIDUPAN
Periksalah buku kenanganmu semalam, dan engkau akan tahu bahwa engkau masih berhutang kepada manusia dan kehidupan.
INSPIRASI
Inspirasi akan selalu bernyanyi; kerana inspirasi tidak pernah menjelaskan.
POHON
Pohon adalah syair yang ditulis bumi pada langit. Kita tebang pohon itu dan menjadikannya kertas, dan di atasnya kita tulis kehampaan kita.
FALSAFAH HIDUP
Hidup adalah kegelapan jika tanpa hasrat dan keinginan. Dan semua hasrat -keinginan adalah buta, jika tidak disertai pengetahuan . Dan pengetahuan adalah hampa jika tidak diikuti pelajaran. Dan setiap pelajaran akan sia-sia jika tidak disertai cinta.
KERJA
Bekerja dengan rasa cinta, bererti menyatukan diri dengan diri kalian sendiri, dengan diri orang lain dan kepada Tuhan. Tapi bagaimanakah bekerja dengan rasa cinta itu ? Bagaikan menenun kain dengan benang yang ditarik dari jantungmu, seolah-olah kekasihmu yang akan memakainya kelak.
LAGU GEMBIRA
Alangkah mulianya hati yang sedih tetapi dapat menyanyikan lagu kegembiraan bersama hati-hati yang gembira.
KEBEBASAN
Ada orang mengatakan padaku, "Jika engkau melihat ada hamba tertidur, jangan dibangunkan, barangkali ia sedang bermimpi akan kebebasan." Kujawab,"Jika engkau melihat ada hamba tertidur, bangunkan dia dan ajaklah berbicara tentang kebebasan."
ORANG TERPUJI
Sungguh terpuji orang yang malu bila menerima pujian, dan tetap diam bila tertimpa fitnah.
BERJALAN SEIRINGAN
Aku akan berjalan bersama mereka yang berjalan. Kerana aku tidak akan berdiri diam sebagai penonton yang menyaksikan perarakan berlalu.
DOA
Doa adalah lagu hati yang membimbing ke arah singgahsana Tuhan meskipun ditingkah oleh suara ribuan orang yang sedang meratap.
PENYIKSAAN
Penyiksaan tidak membuat manusia tak bersalah jadi menderita: penindasan pun tak dapat menghancurkan manusia yang berada di pihak Kebenaran: Socrates tersenyum ketika disuruh minum racun, dan Stephen tersenyum ketika dihujani dengan lemparan batu. Yang benar-benar menyakitkan hati ialah kesedaran kita yang menentang penyiksaan dan penindasan itu, dan terasa pedih bila kita mengkhianatinya.
KATA-KATA
Kata-kata tidak mengenal waktu. Kamu harus mengucapkannya atau menuliskannya dengan menyedari akan keabadiannya.
BICARA WANITA
Bila dua orang wanita berbicara, mereka tidak mengatakan apa-apa; tetapi jika seorang saja yang berbicara, dia akan membuka semua tabir kehidupannya.
KESEDARAN
Aku tidak mengetahui kebenaran mutlak. Tetapi aku menyedari kebodohanku itu, dan di situlah terletak kehormatan dan pahalaku.
ILMU DAN AGAMA
Ilmu dan agama itu selalu sepakat, tetapi ilmu dan iman selalu bertengkar.
NILAI BURUK
Alangkah buruknya nilai kasih sayang yang meletakkan batu di satu sisi bangunan dan menghancurkan dinding di sisi lainnya.
MENUAI CINTA
Manusia tidak dapat menuai cinta sampai dia merasakan perpisahan yang menyedihkan, dan yang mampu membuka fikirannya, merasakan kesabaran yang pahit dan kesulitan yang menyedihkan.
KEHIDUPAN
Sebab kehidupan tidak berjalan mundur, pun tidak tenggelam di masa lampau.
KERJA Kerja adalah wujud nyata cinta. Bila kita tidak dapat bekerja dengan kecintaan, tapi hanya dengan kebencian, lebih baik tinggalkan pekerjaan itu. Lalu, duduklah di gerbang rumah ibadat dan terimalah derma dari mereka yang bekerja dengan penuh suka cita.
SELAMATKAN AKU
Selamatkan aku dari dia yang tidak mengatakan kebenaran kecuali kalau kebenaran itu menyakiti; dan dari orang yang berperilaku baik tetapi berniat buruk; dan dari dia yang memperoleh nilai dirinya dengan mencela orang lain.
CINTA
Salahlah bagi orang yang mengira bahwa cinta itu datang kerana pergaulan yang lama dan rayuan yang terus menerus. Cinta adalah tunas pesona jiwa, dan jika tunas ini tak tercipta dalam sesaat, ia takkan tercipta bertahun-tahun atau bahkan abad.
CINTA
Ketika cinta memanggilmu maka dekatilah dia walau jalannya terjal berliku, jika cinta memelukmu maka dakaplah ia walau pedang di sela-sela sayapnya melukaimu.
CINTA
Cinta tidak menyedari kedalamannya dan terasa pada saat perpisahan pun tiba. Dan saat tangan laki-laki menyentuh tangan seorang perempuan mereka berdua telah menyentuh hati keabadian.
CINTA
Cinta adalah satu-satunya kebebasan di dunia kerana cinta itu membangkitkan semangat- hukum-hukum kemanusiaan dan gejala alami pun tak mampu mengubah perjalanannya.
CINTA
Jika cinta tidak dapat mengembalikan engkau kepadaku dalam kehidupan ini, pastilah cinta akan menyatukan kita dalam kehidupan yang akan datang
ATAS NAMA CINTA
Jangan kaukira cinta datang dari keakraban yang lama dan pendekatan yang tekun. Cinta adalah kesesuaian jiwa dan jika itu tak pernah ada, cinta tak akan pernah tercipta dalam hitungan tahun bahkan abad.
CINTA YANG BERLALU
Cinta berlalu di depan kita, terbalut dalam kerendahan hati;tetapi kita lari daripadanya dalam ketakutan, atau bersembunyi di dalam kegelapan; atau yang lain mengejarnya, untuk berbuat jahat atas namanya.
CINTA LELAKI
Setiap lelaki mencintai dua orang perempuan, yang pertama adalah imaginasinya dan yang kedua adalah yang belum dilahirkan.
TAKDIR CINTA
Aku mencintaimu kekasihku, sebelum kita berdekatan, sejak pertama kulihat engkau. Aku tahu ini adalah takdir. Kita akan selalu bersama dan tidak akan ada yang memisahkan kita.
CINTA PERTAMA
Setiap orang muda pasti teringat cinta pertamanya dan mencuba menangkap kembali hari-hari asing itu, yang kenangannya mengubah perasaan direlung hatinya dan membuatnya begitu bahagia di sebalik kepahitan yang penuh misteri.
LAFAZ CINTA
Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu... Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada.
LAFAZ CINTA
Jangan menangis, Kekasihku... Janganlah menangis dan berbahagialah, kerana kita diikat bersama dalam cinta. Hanya dengan cinta yang indah... kita dapat bertahan terhadap derita kemiskinan, pahitnya kesedihan, dan duka perpisahan.
KALIMAH CINTA
Apa yang telah kucintai laksana seorang anak yang tak henti-hentinya aku mencintai... Dan, apa yang kucintai kini... akan kucintai sampai akhir hidupku, kerana cinta ialah semua yang dapat kucapai... dan tak ada yang akan mencabut diriku dari padanya.
CINTA DAN AIRMATA
Cinta yang dibasuh oleh airmata akan tetap murni dan indah sentiasa.
WANITA
Seorang wanita telah dilengkapi oleh Tuhan dengan keindahan jiwa dan raga adalah suatau kebenaran, yang sekaligus nyata dan maya, yang hanya bisa kita fahami dengan cinta kasih, dan hanya bisa kita sentuh dengan kebajikan.
BANGSA
Manusia terbahagi dalam bangsa, negara dan segala perbatasan. Tanah airku adalah alam semesta. Aku warganegara dunia kemanusiaan.
KESENANGAN
Kesenangan adalah kesedihan yang terbuka bekasnya. Tawa dan airmata datang dari sumber yang sama. Semakin dalam kesedihan menggoreskan luka ke dalam jiwa semakin mampu sang jiwa menampung kebahagiaan.
WARISAN
Manusia yang memperoleh kekayaannya oleh kerana warisan, membangun istananya dengan yang orang-orang miskin yang lemah.
RESAH HATI
Jika manusia kehilangan sahabatnya, dia akan melihat sekitarnya dan akan melihat sahabat-sahabatnya datang dan menghiburkannya. Akan tetapi apabila hati manusia kehilangan kedamaiannya, dimanakah dia akan menemukannya, bagaimanakah dia akan bisa memperolehinya kembali?
JIWA
Tubuh mempunyai keinginan yang tidak kita ketahui. Mereka dipisahkan kerana alasan duniawi dan dipisahkan di hujung bumi. Namun jiwa tetap ada di tangan cinta... terus hidup... sampai kematian datang dan menyeret mereka kepada Tuhan.
LUAHAN
Setitiss airmata menyatukanku dengan mereka yang patah hati; seulas senyum menjadi sebuah tanda kebahagiaanku dalam kewujudan... Aku merasa lebih baik jika aku mati dalam hasrat dan kerinduan... dari aku hidup menjemukan dan putus asa.
LAGU KEINDAHAN
Jika kamu menyanyikan lagu tentang keindahan, walau sendirian di puncak gurun, kamu akan didengari.
DIRI
Dirimu terdiri dari dua; satu membayangkan ia mengetahui dirinya dan yang satu lagi membayangkan bahawa orang lain mengetahui ia.
TEMAN MENANGIS
Kamu mungkin akan melupakan orang yang tertawa denganmu, tetapi tidak mungkin melupakan orang yang pernah menangis denganmu.
PEMAHAMAN DIRI
Orang-orang berkata, jika ada yang dapat memahami dirinya sendiri, ia akan dapat memahami semua orang. Tapi aku berkata, jika ada yang mencintai orang lain, ia dapat mempelajari sesuatu tentang dirinya sendiri.
HATI LELAKI
Ramai wanita yang meminjam hati laki-laki; tapi sangat sedikit yang mampu memilikinya. PENULIS
Kebanyakan penulis menampal fikiran-fikiran mereka yang tidak karuan dengan bahan tampalan daripada kamus.
HARTA BENDA
Harta benda yang tak punya batas, membunuh manusia perlahan dengan kepuasan yang berbisa. Kasih sayang membangunkannya dan pedih peri nestapa membuka jiwanya.
OBOR HATI
Tuhan telah menyalakan obor dalam hatimu yang memancarkan cahaya pengetahuan dan keindahan; sungguh berdosa jika kita memadamkannya dan mencampakkannya dalam abu.
KESEPIAN
Kesepianku lahir ketika orang-orang memuji kelemahan-kelemahanku yang ramah dan menyalahkan kebajikan-kebajikanku yang pendiam.
KEABADIAN PANTAI
Aku berjalan selalu di pantai ini. Antara pasir dan buih, Air pasang bakal menghapus jejakku. Dan angin kencang menyembur hilang buih putih. Namun lautan dan pantai akan tinggal abadi.
MEMAHAMI TEMAN
Jika kamu tidak memahami teman kamu dalam semua keadaan, maka kamu tidak akan pernah memahaminya sampai bila-bila.
MANUSIA SAMA
Jika di dunia ini ada dua orang yang sama, maka dunia tidak akan cukup besar untuk menampung mereka.
MENCINTAI
Kekuatan untuk mencintai adalah anugerah terbesar yang diberikan Tuhan kepada manusia, sebab kekuatan itu tidak akan pernah direnggut dari manusia penuh berkat yang mencinta.
CERMIN DIRI
Ketika aku berdiri bagaikan sebuah cermin jernih di hadapanmu, kamu memandang ke dalam diriku dan melihat bayanganmu. Kemudian kamu berkata, "Aku cinta kamu." Tetapi sebenarnya, kamu mencintai dirimu dalam diriku.
KEBIJAKSANAAN
Kebijaksanaan tidak lagi merupakan kebijaksanaan apabila ia menjadi terlalu angkuh untuk menangis, terlalu serius untuk tertawa, dan terlalu egois untuk melihat yang lain kecuali dirinya sendiri.
KEBENARAN
Diperlukan dua orang untuk menemui kebenaran; satu untuk mengucapkannya dan satu lagi untuk memahaminya.
NYANYIAN PANTAI
Apakah nyanyian laut berakhir di pantai atau dalam hati-hati mereka yang mendengarnya?

KATA-KATA HIKMAH

1. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka)
2. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle )
3. Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle )
4. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman )
5. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.(Hamka)
6. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka )
7. Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka)
8. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali)
9. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal, bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka)
10. Di dalam medan hidup, ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka)
11. Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan.( Hamka )
12. Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka)
13. Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka)

FALSAFAH

1. Hidup terbina antara pahit dan manis. Kalau selalu sahaja pahit, hati akan menjadi rawan dan kalau sentiasa manis hati akan menjadi bosan " [Hamka] 2. Mimpi tidak akan menjadi kenyataan jika kita asyik tidur. 3. Rumah tanpa buku umpama bilik tanpa tingkap. 4. Jangan cuba mengajar tuhan dengan mempersoalkan setiap kejadian dalam hidup ini kerana tuhan tidak pernah minta diajar ketika menciptakan Nabi Adam Dan Hawa. 5. Doa itu tajam.. lebih tajam dari mata pisau belati. Sebab itu kadang-kadang doa itu penghancur kepada hidup orang lain kalau disalahguna.. 6. Alangkah rendahnya maruah diri jika seseorang itu meraih kejayaan dengan memperlihatkan kesalahan dan kelemahan orang lain. 7. Ada beberapa orang yang tentunya tidak diragukJustify Fullan cintanya dan tidak akan sesekali melepaskan cinta terhadap kita. Mereka adalah keluarga kita terutamanya ibu dan ayah. Tidak kira dalam keadaan susah atau senang, merekalah yang sentiasa setia di sisi kita. 8. Semakin banyak anda memahami tentang erti kehidupan, semakin tinggi semangat anda untuk melalui kenyataan hidup ini dengan seribu impian. 9. Orang kaya selalu lupa pada tuhan, orang miskin pula selalu jauh dari tuhan, orang sihat pula selalu tinggalkan tuhan dan orang sakit pula selalu berputus asa pada tuhan.. 10. Jangan bagi saya ikan tapi tunjuk saya cara bagaimana mahu mendapatkan ikan supaya saya boleh hidup tanpa membebankan orang lain.
1. Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.
2. Banyak bangsa di dunia ini telah merdeka tapi hakikatnya fikiran mereka masih terbelenggu dalam penjara diri.
3. Jadilah diri sendiri dalam hidup ini kerana kita akan menghadapi ujian hidup yang berbeza dengan orang lain. Tembok di hadapan kita tidak sama tinggi dan rendahnya dengan orang lain. Mereka di laluan mereka dan kita di laluan kita. Mungkin halangan di hadapan mudah bagi mereka tapi mungkin sukar bagi kita atau mungkin sukar buat mereka tapi mungkin mudah bagi kita.
4. Orang yang sabar untuk menunaikan ibadat dan sabar meninggalkan maksiat adalah orang yang mempunyai akhlak luar biasa dan mereka inilah yang akhirnya berjaya walaupun dihalang dan ditentang.
5. 'A PESSIMIST is one who makes diffculties of his opportunities and an OPTIMIST is one who makes opportunities of his difficulties'.

MOTIVASI DIRI

Ramai orang menyalahkan takdir kerana dilahirkan dalam keadaan keadaan serba kekurangan. Ada juga orang yang menyerah begitu sahaja tanpa membuat sebarang usaha untuk mengubah nasib hidup. Saya ingin berkongsi satu ungkapan yang cukup
memberikan saya motivasi dan inspirasi untuk terus berusaha lagi memperbaiki keadaan hidup ini. "Jika seseorang itu dilahirkan sebagai seorang yang miskin itu sudahnya nasibnya, tapi jika seseorang itu miskin ketika tuanya itu bukan nasib tapi pilihan hidupnya sendiri." Janganlah terlalu bersedih kerana perjalanan hidup anda lebih sukar berbanding dengan orang lain. Walaupun jalan yang kita tempuhi berbeza, namun destinasi akhir kita semua adalah sama kerana akhirnya kita semua akan menghadap Sang Pencipta. Oleh itu teguhkan hati dan bersabarlah. Kuatkan semangat untuk menempuhi hari-hari yang mendatang. Beranikanlah diri menghadapi hidup ini. Jangan berputus asa dengan rahmat yang Maha Esa. Teruskan usaha untuk memperbaiki hidup ini dan jangan berhenti sehingga yang baik itu menjadi yang lebih baik..

BENAR

Bumi ini adalah persinggahan dan kita pula adalah musafir yang menumpang sekejap. Perjalanan hidup ini tidak semudah yang disangkakan kerana ia penuh dengan ujian tidak disangka-sangka. Antara hidup dan mati, insan tidak punya pilihan kerana kedua-duanya perlu dilalui. Tiada istilah syurga dunia melainkan di dalamnya ada neraka dunia. Manusia datang dan pergi di dunia ini kerana masa tidak pernah bertangguh untuk menjemput. Janganlah mencintai dunia ini kerana ia terlalu rapuh untuk dimiliki. Jagalah imanmu kerana itulah satu-satunya harta paling berharga yang akan engkau bawa mati. Tiada manusia yang benar-benar kaya melainkan semuanya hanya meminjam sekejap. Dunia ini umpama lautan, sesiapa yang lalai akan tenggelam.

SEKADAR PERKONGSIAN

Bumi ini adalah persinggahan dan kita pula adalah musafir yang menumpang sekejap. Perjalanan hidup ini tidak semudah yang disangkakan kerana ia penuh dengan ujian tidak disangka-sangka. Antara hidup dan mati, insan tidak punya pilihan kerana kedua-duanya perlu dilalui. Tiada istilah syurga dunia melainkan di dalamnya ada neraka dunia. Manusia datang dan pergi di dunia ini kerana masa tidak pernah bertangguh untuk menjemput. Janganlah mencintai dunia ini kerana ia terlalu rapuh untuk dimiliki. Jagalah imanmu kerana itulah satu-satunya harta paling berharga yang akan engkau bawa mati. Tiada manusia yang benar-benar kaya melainkan semuanya hanya meminjam sekejap. Dunia ini umpama lautan, sesiapa yang lalai akan tenggelam.

FOKUS KUNCI KEPADA KEJAYAAN

Dalam hal mengejar cita-cita dan impian, tumpuan kita sering diganggu oleh perkara-perkara yang tidak dijangka. Kadang-kadang gangguan itu menyebabkan kita lupa kepada matlamat utama yang ingin dicapai. Sering juga gangguan-gangguan tidak terjangka itu mematahkan semangat kita untuk terus berusaha mencapai impian. Apapun gangguan yang menghalangi jalan kita untuk menuju ke arah kejayaan, itu bukanlah masalah utama yang menyebabkan kita gagal untuk mencapai impian hidup. Sebenarnya masalah utama yang kita sering hadapi adalah hilang tumpuan untuk mencapai harapan dan impian hidup. Ramai orang begitu bersemangat untuk memulakan sesuatu usaha tetapi hanya sedikit yang berjaya menyelesaikan usaha itu dan menikmati hasilnya. Sebabnya hanya satu iaitu terlalu sedikit orang yang benar-benar fokus dalam sesuatu usaha. Tahu kenapa? Ini kerana hanya orang yang berjiwa besar dan kuat sahaja yang selalunya fokus di dalam hidup. Tidak hairanlah apabila kita bertanya tentang rahsia kejayaan orang-orang yang hebat, mereka akan menjawab fokus itulah kunci kepada kejayaan mereka.

BE HAPPY

We need to fun but there is a limit..
If you follow all rules you will lost some funs in this life...
Always be happy because this life is short..
Some people happy because they do something bad and some people happy because they do something good..
I am happy because I love this life..
Make other people happy and you will get your happiness...
Just smile everyday and it will makes you happy.

RAJA CATUR DUNIA YANG BARU

Baru-baru ini, Federasi Catur Antarabangsa mengeluarkan daftar terbaru bagi 100 pecatur terbaik dunia. Siapa agaknya yang menjadi pemain catur tempat pertama dunia sekarang? Bukan Viswanathan Anand (40), bintang catur dari India. Dia ‘hanya' menduduki ranking ke 3 dunia. Bukan pula Veselin Topalov (34), pecatur kebanggan Bulgaria, yang duduk di ranking ke 2. Raja catur dunia terbaru adalah Magnus Carlsen, anak muda yang berasal Norway, yang baru berusia 19 tahun. "Si Anak Ajaib", demikian gelarannya, adalah pecatur termuda dalam sejarah, yang mampu menduduki tempat pertama dunia. Ratingnya pada masa ini adalah 2.810, selisih lima poin dari Topalov, dan 20 poin dari Anand. Luar biasa! Carlsen mulai bermain catur pada usia 8 tahun. Pada masa itu, dia bermain melawan kakak perempuannya. Hanya dalam waktu beberapa minggu Carlsen sudah boleh mengalahkan kakaknya. Setahun kemudian Carlsen secara rutin mampu mengalahkan ayahnya, seorang anggota klub catur di Norway. Kejutan besar dilakukan Carlsen pada usia 13 tahun. Ia berjaya mengalahkan juara dunia Anatoly Karpov dalam pertandingan bermain catur cepat. Carlsen juga membuat orang terpukau kerana mampu memaksa bintang catur Gary Kasparov bermain cepat. Tak lama kemudian, dia sudah bergelar GM (grandmaster), gelar tertinggi dalam dunia catu

Burj Khalifa/Menara Khalifah

United Emirat Arab secara merasmikan Burj Khalifa/Menara Khalifah (sebelumnya dikenal dengan nama Burj Dubai/Menara Dubai), pada akhir tahun lalu. Bentuknya unik, seperti jarum yang menjulang tinggi. Ia megah"mencakar" langit mengalahkan bangunan-bangunan unik yang ada di dunia pada masa kini. Percikan bunga api dan deretan lampu warna-warni memeriahkan pesta hari pembukaannya.
Pada waktu dan tempat yang sama, warga Dubai juga melangsungkan pesta peringatan hari naik tahtanya Sheikh Mohammed Bin Rashed al-Maktoum di Emirat Dubai sejak tahun 2006.
Bangunan ini memang layak digelar luar biasa. Burj Khalifa memiliki ketinggian 828 meter. Ia punya 160 lantai (terbagi kepada ruang pejabat dan penginapan mewah). Ia juga mempunyai 57 buah lift dengan kecepatannya yang mencapai 64 kilometer sejam. Sementara, luas keseluruhan bangunan ini mencapai 330.000 meter persegi. Kos pembinaan bangunan ini adalah 20 juta dollar AS.
Dubai merupakan sebuah desa nelayan di masa lalu. Sekarang, wilayah itu diakui masyarakat dunia sebagai negara yang ulung dan berani dalam melaksanakan mimpi-mimpi besar

TAHNIAH SMK.KOTA MARUDU - Sekolah Terbaik STPM Kategori Sekolah Luar Bandar

Tahniah Adik Syivero Patrick
Senarai Top 13 STPM 2010 SMK Kota Marudu
Kejayaan adik Syivero Patrick merupakan kejayaan semua yang terlibat. Pihak sekolah amat berterima kasih kepada Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah, PIBG dan Pejabat Parlimen dan Adun yang sentiasa memberi sokongan. Kejayaan ini menunjukkan VISI sekolah telah pun tercapai iaitu menjadi sekolah cemerlang pada tahun 2011.


>