Ahad, 3 April 2011

Sambal Belacan

BAHAN-BAHAN : 2-3 batang cili merah (kalau nak pedas letak le sikit cili padi) 1 inci belacan (bakar lagi best) 2 biji limau kasturi (satu perah awal..1 masa nak makan) garam secubit kecik cukup...agak..nanti masin pula CARA-CARA 1. Tumbuk / blander cili sampai hancur 2. Masuk belacan dan garam...tumbuk lagi kasi sebati 3. Perah limau kasturi...gaul..

Paprik Ayam

Bahan-bahan: 1/2 ekor ayam - dipotong kecil2 (kalau saya, saya goreng separuh masak dulu, tapi jika tak goreng pun tak pe) 4 ulas bwg merah - ditumbuk 2 ulas bwg putih - ditumbuk 1 labu bwg besar - dimayang 2 batang serai - dititik 2 helai daun limau purut di carik 2 biji buah tomato - dipotong 4 5 biji cili padi - diketuk (kalo tak suka pedas ke ada anak kecik kurangkan cili padi) bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda (potong sederhana) sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis garam & gula sikit kalau nak pekat, letak sedikit tepung jagung Cara-cara 1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing). 2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg diketuk. kacau sekejap. 3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. 4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. 5. Letak sedikit garam dan jika suka letak gula secukup rasa. Gaul mesra...biar mendidih dan angkat :) (note :semasa menghidang, perahkan limau kasturi.)

Sambal Belacan

BAHAN-BAHAN : 2-3 batang cili merah (kalau nak pedas letak le sikit cili padi) 1 inci belacan (bakar lagi best) 2 biji limau kasturi (satu perah awal..1 masa nak makan) garam secubit kecik cukup...agak..nanti masin pula CARA-CARA 1. Tumbuk / blander cili sampai hancur 2. Masuk belacan dan garam...tumbuk lagi kasi sebati 3. Perah limau kasturi...gaul..

Paprik Ayam

Bahan-bahan: 1/2 ekor ayam - dipotong kecil2 (kalau saya, saya goreng separuh masak dulu, tapi jika tak goreng pun tak pe) 4 ulas bwg merah - ditumbuk 2 ulas bwg putih - ditumbuk 1 labu bwg besar - dimayang 2 batang serai - dititik 2 helai daun limau purut di carik 2 biji buah tomato - dipotong 4 5 biji cili padi - diketuk (kalo tak suka pedas ke ada anak kecik kurangkan cili padi) bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda (potong sederhana) sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis garam & gula sikit kalau nak pekat, letak sedikit tepung jagung Cara-cara 1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing). 2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg diketuk. kacau sekejap. 3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. 4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. 5. Letak sedikit garam dan jika suka letak gula secukup rasa. Gaul mesra...biar mendidih dan angkat :) (note :semasa menghidang, perahkan limau kasturi.)

>