Sabtu, 16 Oktober 2010

:: GULAI IKAN TONGKOL ::

Bahan-bahan: 1 ekor ikan tongkol | dikukus 1 biji kelapa | diambil santannya 2 sudu makan rempah kari 10 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 2sm halia 5 sudu makan cili kisar 3 keping asam keping 5 biji cili padi Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya Cara memasak: 1. Campurkan santan bersama cili kisar, bahan kisar, rempah kari dan juga asam keping. 2. Kacau rata dan biarkan mendidih seketika. 3. Kemudian masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi. Biarkan mendidih dengan api perlahan. 4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. 5. Kacau rata dan biarkan hingga kuah menjadi pekat. 6. Angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

:: GULAI IKAN TONGKOL ::

Bahan-bahan: 1 ekor ikan tongkol | dikukus 1 biji kelapa | diambil santannya 2 sudu makan rempah kari 10 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 2sm halia 5 sudu makan cili kisar 3 keping asam keping 5 biji cili padi Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya Cara memasak: 1. Campurkan santan bersama cili kisar, bahan kisar, rempah kari dan juga asam keping. 2. Kacau rata dan biarkan mendidih seketika. 3. Kemudian masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi. Biarkan mendidih dengan api perlahan. 4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. 5. Kacau rata dan biarkan hingga kuah menjadi pekat. 6. Angkat dan hidangkan.


>