Sabtu, 16 Oktober 2010

:: DAGING HITAM MANIS BERLADA ::

BAHAN-BAHAN: 300gm daging | dipotong nipis 50gm bawang merah 2 ulas bawang putih 20gm cili kering 2sm halia 1 biji bawang besar | dipotong bulat 2 biji cili hijau | belah dua 125ml kicap manis 2 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 2 batang kulit kayu manis 125ml minyak masak Garam dan gula secukupnya

CARA MEMASAK: 1. Bersihkan daging dan toskan airnya. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga berbau harum dan garing. 3. Kemudian masukkan daging dan kacau hingga mendidih. 4. Masukkan kicap dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 5. Kecilkan api dan biarkan hingga daging lembut.

Tiada ulasan:

:: DAGING HITAM MANIS BERLADA ::

BAHAN-BAHAN: 300gm daging | dipotong nipis 50gm bawang merah 2 ulas bawang putih 20gm cili kering 2sm halia 1 biji bawang besar | dipotong bulat 2 biji cili hijau | belah dua 125ml kicap manis 2 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 2 batang kulit kayu manis 125ml minyak masak Garam dan gula secukupnya

CARA MEMASAK: 1. Bersihkan daging dan toskan airnya. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga berbau harum dan garing. 3. Kemudian masukkan daging dan kacau hingga mendidih. 4. Masukkan kicap dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 5. Kecilkan api dan biarkan hingga daging lembut.


>