Sabtu, 16 Oktober 2010

:: BUBUR KACANG HIJAU PANDAN ::

Bahan-bahan:

300gm kacang hijau | dibersihkan dan direbus

100gm gula pasir

250ml santan

200ml air gula Melaka

2 helai daun pandan | dikoyak dan disimpulkan

Garam secukup rasa

Air secukupnya

Cara memasak:

1. Masukkan kacang hijau yang telah direbus ke dalam periuk.

2. Kemudian masukkan santan bersama air gula Melaka, gula pasir, daun pandan dan air secukupnya. Didihkan dan dikacau sebati.

3. Kecilkan api dapur agar santan tidak pecah minyak.

4. Perasakan.

5. Akhir sekali, padamkan api dan angkat. Hidangkan bersama roti putih.

Tiada ulasan:

:: BUBUR KACANG HIJAU PANDAN ::

Bahan-bahan:

300gm kacang hijau | dibersihkan dan direbus

100gm gula pasir

250ml santan

200ml air gula Melaka

2 helai daun pandan | dikoyak dan disimpulkan

Garam secukup rasa

Air secukupnya

Cara memasak:

1. Masukkan kacang hijau yang telah direbus ke dalam periuk.

2. Kemudian masukkan santan bersama air gula Melaka, gula pasir, daun pandan dan air secukupnya. Didihkan dan dikacau sebati.

3. Kecilkan api dapur agar santan tidak pecah minyak.

4. Perasakan.

5. Akhir sekali, padamkan api dan angkat. Hidangkan bersama roti putih.


>