Ahad, 2 Februari 2014

MASAK TIGA RASA



1 ekor ikan bersaiz besar.. (bawal/siakap @ lain2.. Ikut citarasa)
3 ulas bwg putih dan 2 biji cili padi diketuk
3 sd bsr sos cili thai
4 sd besar sos tiram
1 sd besar sos ikan
Air asam limau nipis ( sikit je)
Gula dan perasa..
Air ( sikit je, tu pon kalau nmpk cam pekat sgt)
Utk hiasan: 1 inci halia- mayang halus
Setgh biji bwg besar, buah nenas, timun batang- potong dadu
Cili merah..@ capsicum
Lain2 ikut suka hati nk letak: cth: tomato
 
 Cara2: ikan digaul dgn garam dan kunyit, perap jap, pastu goreng. Angkat dan ketepikan.
Tumis bwg putih dan cili padi, pastu masukkan semua jenis sos, kalau nmpk pekat, masukkan air sikit..
Masukkan gula dan perasa
Tutup api dan madukkan bahan utk hiasan..
Curah sos atas ikan dan perah limau nipis keatasnya...

Tiada ulasan:

MASAK TIGA RASA



1 ekor ikan bersaiz besar.. (bawal/siakap @ lain2.. Ikut citarasa)
3 ulas bwg putih dan 2 biji cili padi diketuk
3 sd bsr sos cili thai
4 sd besar sos tiram
1 sd besar sos ikan
Air asam limau nipis ( sikit je)
Gula dan perasa..
Air ( sikit je, tu pon kalau nmpk cam pekat sgt)
Utk hiasan: 1 inci halia- mayang halus
Setgh biji bwg besar, buah nenas, timun batang- potong dadu
Cili merah..@ capsicum
Lain2 ikut suka hati nk letak: cth: tomato
 
 Cara2: ikan digaul dgn garam dan kunyit, perap jap, pastu goreng. Angkat dan ketepikan.
Tumis bwg putih dan cili padi, pastu masukkan semua jenis sos, kalau nmpk pekat, masukkan air sikit..
Masukkan gula dan perasa
Tutup api dan madukkan bahan utk hiasan..
Curah sos atas ikan dan perah limau nipis keatasnya...

>