Sabtu, 26 Mac 2011

NASI LEMAK

3 cawan beras

2 cawan santan

2 cawan air

1/2 sb halba

1 daun pandan

1 batang serai (dititik)

1 cm halia (dihiris halus)

2 biji bawang merah (dihiris halus)

garam secukup rasa

1 sk minyak + 1 sk minyak sapi

Cara:

1.Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing

2.Masukkan air & santan, kacau hingga pecah minyak. Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai & garam.

3.Pastu masak seperti nasi lemak biasa.

Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/ikan tongkol/udang/sotong, timun, telur n ikan bilis goreng.

Tiada ulasan:


NASI LEMAK

3 cawan beras

2 cawan santan

2 cawan air

1/2 sb halba

1 daun pandan

1 batang serai (dititik)

1 cm halia (dihiris halus)

2 biji bawang merah (dihiris halus)

garam secukup rasa

1 sk minyak + 1 sk minyak sapi

Cara:

1.Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing

2.Masukkan air & santan, kacau hingga pecah minyak. Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai & garam.

3.Pastu masak seperti nasi lemak biasa.

Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/ikan tongkol/udang/sotong, timun, telur n ikan bilis goreng.


>