Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang
10 ekor udang sederhana besar
5 biji bawang merah
3 helai daun limau purut
1 biji cili merah
3 biji limau kasturi | ambil jusnya
3/4 sudu makan sambal belacan
200ml pati santan
¾ sudu makan gula
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Didihkan air dalam periuk dan rebus jantung pisang hingga lembut dan kemudian hiris halus.
2. Kemudian masak santan bersama udang, sambal belacan, gula dan garam secukup rasa dan biarkan hingga mendidih.
3. Kacau perlahan-lahan dan tutup apinya apabila udang bertukar warna. Ketepikan.
4. Satukan bahan hiris bersama hirisan jantung pisang. Gaulkan rata.
5. Tuang santan yang dimasak dan perahkan jus limau di atasnya. Gaulkan hingga sebati.
6. Sedia dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan